Domain Name System Security

DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) is een set van uitbreidingen op de DNS (Domain Name System) die de authenticiteit en integriteit van DNS-data garanderen. Het maakt gebruik van digitale handtekeningen en openbare sleutels om te verifiëren dat DNS-records die zijn opgevraagd, daadwerkelijk afkomstig zijn van de juiste bron en niet zijn gemanipuleerd.

DNSSEC wordt vaak gebruikt om te beschermen tegen “cache poisoning” aanvallen, waarbij een aanvaller valse DNS-records in de cache van een DNS-resolver plaatst, wat kan leiden tot het verkeerd doorsturen van gebruikers naar phishing-sites of andere kwaadaardige websites. Door de authenticiteit van DNS-records te verifiëren, kan DNSSEC deze aanvallen voorkomen.

DNSSEC bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

  • Digital Signature Algorithm (DSA) of RSA: deze wordt gebruikt om de DNS-records digitaal te ondertekenen
  • DNSKEY, RRSIG, DS records: deze zijn de DNS-records die worden gebruikt om DNSSEC-beveiliging te implementeren
  • Public Key Infrastructure (PKI): deze wordt gebruikt om digitale certificaten uit te geven en te beheren die worden gebruikt bij de verificatie van DNSSEC-handtekeningen

DNSSEC is geen nieuw protocol, het is een set van uitbreidingen op het bestaande DNS-protocol. Het vereist geen aanpassing van bestaande DNS-software of -hardware, maar wel een update van de DNS-configuratie om DNSSEC-beveiliging te implementeren.

DNSSEC kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd, zoals op de DNS-resolvers van een organisatie of op de DNS-servers van een internet service provider (ISP). Bovendien kan DNSSEC worden geïmplementeerd op de DNS-servers van de TLD (Top Level Domain) of de SLD (Second Level Domain) van een domeinnaam.

DNS SEC is niet alleen voor grote organisaties, ook kleine bedrijven of individuen kunnen DNSSEC gebruiken om hun domeinnaambeveiliging te versterken. Er zijn verschillende DNSSEC-dienstverleners die DNSSEC-implementatie en -beheer aanbieden voor kleinere organisaties. Er zijn echter wel enkele beperkingen van DNSSEC. DNSSEC kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken bij het gebruik van dynamische IP-adressen of bij het verplaatsen van een website naar een andere website.

Domain Name System Security

Domain Name System Security DNSSEC is een set van uitbreidingen op de DNS (Domain Name System) authenticiteit integriteit DNS-data garanderen

Domain Name System Security DNSSEC is een set van uitbreidingen op de DNS (Domain Name System) authenticiteit integriteit DNS-data garanderenWordPress Webdesign Hosting SEO – Van web design in 1999, is ons bedrijf de laatste 20 jaar uitgegroeid tot een full service bureau. Met o.a. WordPressWooCommerce, Webdesign, Hosting, SEOOffice 365, Marketing en Social Media. Met Avada creëren en beheren wij, uw privacy en cookie proof, WordPress en WooCommerce websites. De internet hosting verzorgen we vanuit onze eigen snelle en veilige Nederlandse Linux Cloud.